Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskőrös
Kiskőrösi Kadarka
Kiskőrös a szőlő és a bor városa, hol a mai napig a szőlőtermesztés és a borászat az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás.
Kiskőrösi Kadarka
Kiskőrös a szőlő és a bor városa, hol a mai napig a szőlőtermesztés és a borászat
az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás.
A magyar vörösbor-kultúra évszázadokon át épült a Kadarkára,
mint meghatározó kékszőlő fajtára, amely az 1960-as
években az ország legnagyobb területen termelt fajtája volt.
Ezt a Kadarka különleges tulajdonsága tette lehetővé,
hiszen rendkívüli módon képes alkalmazkodni az itteni klimatikus tényezőkhöz.
A gyenge adottságú homoktalajhoz
és a kevés csapadékhoz erős gyökérzettel akklimatizálódik,
amely 8-10 méter mélyre is elnyúlik. Igen magas
szintű tájalakító szerepet töltött be hosszú időn keresztül,
mert a futó homokot megkötötte. Nagy büszkeségünkre
napjainkban az itthoni. körülbelül 210 hektár Kadarkából
hozzávetőlegesen 60 hektár Kiskőrös város közvetlen
közelében található. Nagyon különleges, egyedi íz-és
illatvilág jellemzi borát, mely egyre inkább hódít a
fogyasztók körében.
A fajta iránti tiszteletet mi sem példázza jobban,
mint a Kadarka telepítések újbóli fellendülése.
Bora a gasztronómiában szinte kizárólag palackozott formában található.
Fenntartásáért és népszerűsítéséért térségi és regionális
társulások, baráti és szakmai körök alakultak,
mint például a Kadarka Szalon, a Kadarka Kerekasztal
vagy a Kadarka Körök. Versenyei közül kiemelkedő
példaként megemlítendő a Kiskőrösön évente megrendezett
Kadarka Nemzetközi Borverseny.
Forrás: Kiskörös.hu
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
Helyi látnivalók
Helyi Programok / események
További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók