Kiskőrös a szőlő és a bor városa, hol a mai napig a szőlőtermesztés és a borászat

az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás.

A magyar vörösbor-kultúra évszázadokon át épült a Kadarkára,

mint meghatározó kékszőlő fajtára, amely az 1960-as

években az ország legnagyobb területen termelt fajtája volt.

Ezt a Kadarka különleges tulajdonsága tette lehetővé,

hiszen rendkívüli módon képes alkalmazkodni az itteni klimatikus tényezőkhöz.

A gyenge adottságú homoktalajhoz

és a kevés csapadékhoz erős gyökérzettel akklimatizálódik,

amely 8-10 méter mélyre is elnyúlik. Igen magas

szintű tájalakító szerepet töltött be hosszú időn keresztül,

mert a futó homokot megkötötte. Nagy büszkeségünkre

napjainkban az itthoni. körülbelül 210 hektár Kadarkából

hozzávetőlegesen 60 hektár Kiskőrös város közvetlen

közelében található. Nagyon különleges, egyedi íz-és

illatvilág jellemzi borát, mely egyre inkább hódít a

fogyasztók körében.

A fajta iránti tiszteletet mi sem példázza jobban,

mint a Kadarka telepítések újbóli fellendülése.

Bora a gasztronómiában szinte kizárólag palackozott formában található.

Fenntartásáért és népszerűsítéséért térségi és regionális

társulások, baráti és szakmai körök alakultak,

mint például a Kadarka Szalon, a Kadarka Kerekasztal

vagy a Kadarka Körök. Versenyei közül kiemelkedő

példaként megemlítendő a Kiskőrösön évente megrendezett

Kadarka Nemzetközi Borverseny.

 

Forrás: Kiskörös.hu