Programok / Előadások, bemutatók

Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskőrös

Kategória:
Előadások, bemutatók


János Vitéz Látogatóközpont


Bemutatkozik a János Vitéz Látogatóközpont

Kedves Vendégeink!


Szeretettel köszöntünk a János Vitéz látogatóközpont weblapján! Mivel ide látogattál hozzánk, bizonyára valamely oknál fogva felkeltettük az érdeklődésedet, kérdések merültek fel benned, melyekre válaszokat szeretnél. Mi pedig nem raboljuk az idődet, lássuk a legfontosabb tudnivalókat velünk kapcsolatosan.

Kik vagyunk?

A látogatóközpont Kiskőrös város legújabb turisztikai attrakciója, egy interaktív, játékos kiállítás, melynek végigjárása során vendégeink átélhetik Petőfi Sándor leghíresebb művének cselekményét, együtt kalandozva Kukoricza Jancsival kicsiny falujától egészen Tündérországig.

Értem-értem. De mit jelent ez a gyakorlatban?

A teljesen felújított, 1845-ben épült kései klasszicista stílusú kúria falai közt egy labirintus várja a látogatóit, amelyet színházi díszletekkel és a legmodernebb számítógépes, fény- és hangtechnika segítségével szereltünk fel, hogy a mese élménye minél közelebb elérjen. A tárlatvezetés sem hagyományos formában, hanem egy táblagép segítségével folyik, ennek az utasításait kell végrehajtani, az intézmény munkatársai csupán kísérő szerepet töltenek be a játék folyamán.

Kinek ajánlják?

Leginkább mindenkinek, hiszen Petőfi elbeszélő költeménye minden korban képes belopni magát az ember szívébe. Azonban nem elhanyagolható tény, hogy az általános iskolák 5. osztályaiban a mű kötelező olvasmányként van jelen, így feldolgozásában hatalmas segítség a pedagógusok és a gyerekek számára intézményünk interaktív, 21. századi megközelítése. Akár dolgozat elött, akár utána (sőt, ne tessék megfeledkezni a 6. osztályosokról sem), legyen szó osztálykirándulásról, vagy lyukasóráról, a nálunk eltöltött idő alkalmas a megszerzett tudás elmélyítésére, mivel a sokszor csak muszájból olvasott mesét élettel töltjük meg!

Ez már érdekesebb. Hogyan működik egy látogatás?

A látogatóközpont hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig várja vendégeit, annyi korlátozással, hogy csoportokat vasárnap nem fogadunk, a többi napon viszont igen. Egyéni látogatás esetében ilyen megkötés nincs. Csoportok számára kötelező az előzetes bejelentkezés, az ide vonatkozó telefonszámokat és e-mail címeket az Elérhetőségek menüben találják. 15 fő felett a belépőjegy árából kedvezményt biztosítunk, ezekről bővebben a Belépőjegyek fül alatt olvashatnak. A megérkező csoportokat a labirintus sz kös mivolta miatt 5-6 fős csapatokra bontjuk, akikkel aztán bejárjuk a mesebirodalmat. A csapatok 15 percenként követik egymást. Egy kaland átlagosan 20-25 perc egy csapat számára.

Nagyon jó! De mit csinál addig a többi látogató?

Gondoltunk erre is. A felnőttek számára a szomszédban kávézó és cukrászda üzemel, amely várja vendégeit. A gyerekek esetében több lehetőség is adott: egyrészről jó idő esetén az intézmény előtti parkban tölthetik el az üresjárati perceket, másrészt a látogatóközpont emeleti részében színvonalas múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeztünk be, ahol, külön térítési díj ellenében, ugyancsak János vitéz témában merülhetnek el a csemeték, felügyelő személyzet irányításával. A teljesen természetes anyagokból készült ismeretfejlesztő játékokat a Patkós Stúdió készítette számunkra, ezek segítségével pedig a digitális világ mellett a hagyományosabb, kézzelfoghatóbb rész is jelen van. ízelítő a gyüjteményből: 3D puzzle egy Tündérpalota formájában, memóriajátékok verses és képi feladványokkal, társasjátékok ki nevet a végén alapon és még sok más érdekesség!

Miért pont Kiskőrös?

Hiszen egy jó hely! Kell ennél több? Félretéve a tréfát, városunk leghíresebb szülötte maga Petőfi Sándor, aki 1823. január 1-én itt, egy nádfedeles kis házikóban látta meg a napvilágot, innen indult világhódító útjára. A látogatóközpont helyszíne így nem is lehetne autentikusabb. Kiskőrös már a kiegyezés elött ápolta kultuszát, a világ első köztéri Petőfi szobrát 1862-ben állították, azóta is megtekinthető. Szülőháza és a hozzá tartozó múzeum-együttes az országos kultusz egyik központja, színvonalas Petőfi témájú és néprajzi gyöjteménnyel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az év Múzeuma díjnak kétszeresen is birtokosai, meglátogatásuk tehát erősen ajánlott. 2015-ben készült el a felújított főtér, amely szintén a nagy költő nevét viseli. Látnivalóink zöme itt koncentrálódik, bőven alkalmat adva egy hosszabb sétára, akár idegenvezetéssel is. Városunkban található még két műszaki jellegű gyüjtemény: az Old Car Museumban a veterán autók szerelmeseit várják, a Közúti Szakgyüjtemény pedig az útépítés történetét mutatja be a római kortól napjainkig (ja, és nem mellesleg itt található Közép Európa legnagyobb úthengergyüjteménye)!

És nincs vége! Termálfürdő és szálláslehetőség, ha esetleg tovább is maradnátok.

Semmiképp se hagyjátok ki a Kiskőrösi Gyógy-és Strandfürdőt, mely a város belterületén, zöld övezetes-parkos környezetben, egész évben várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyókat. Területén tanuszoda, finn és infraszauna, hozzájuk tartozó merülő medence, továbbá gőzkabin, 2 db szabadtéri hideg vizes, 2 db (iker elrendezésű, pezsgőfürdős) gyógyvizes (felülről fedett, oldalról nyitott) medence található. A fürdő területén sportolási lehetőséget kínál a strandfoci és strandr9plabda pálya, a netezni vágyóknak pedig biztosított a WIFI. A nagyjából 1000-1100 m mélyről feltörő, 54 0C forrás vize rendkívül erős gyógyhatású. Az alföldi fürdőkben előforduló, nagy só koncentrációjú, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos hévíz, melynek fluor tartalma is jelentős. A minősített gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. Rendkívül kedvező áron kínálunk szálláslehetőséget a városunkba érkező iskolás csoportok, nagycsaládosok, egyéni látogatók részére. A KTKT Kollégium - mely az elmúlt években teljesen felújításra került - város központjától néhány perc sétára található. A földszinten 6 db három ágyas szoba várja a vendégeket saját fürdőszobával, mosdóval. Ezen a szinten így 18 fő részére tudunk kényelmes elhelyezést biztosítani. Az első emeleten 7 db négyágyas, részlegesen felújított szoba található, melyekhez a folyosó végén két közös zuhanyzó és WC tartozik. Annak ellenére, hogy lehetőség van térítés ellenében, előzetes megrendelés alapján akár napi háromszori étkezést igényelni egy, a kollégiumot zárt folyosóval összekötő étteremben, az első emeleten berendezésre került egy jól felszerelt közös konyha. Szabad férőhelyekkel, árakkal kapcsolatban érdeklődni lehet a következő telefonszámon: +3620/230-4442 vagy kérje ajánlatunkat a janosvitezlk@gmail.com e-mail címen. Reméljük az imént felsoroltakkal felkeltettük érdeklődésedet és hamarosan Téged is látogatóink közt tudhatunk! Addig is minden jót! :)

A projekt címe: „János Vitéz Látogatóközpont kialakítása Kiskőrösön”
Pályázati azonosító: DAOP-2.1.1/J-12-2012-0060
Pályázati kiírás címe: DAOP-2.1.1/J-12
„Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése”
Közreműködő Szervezet: DARF - Dél-Alfőldi
Regionális Fejlesztési ügynökség Nonprofit Kft.
Projektgazda: Kiskőrös Város önkormányzata
Projekt helyszín: 6200 Kiskőrös, Martini u. 6.
Elnyert támogatási összeg: 407 923 242 Ft

Forrás:janosvitezlatogatókozpont:hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »